top of page

10 feiten over Compassie training


Wist je dat compassie training je minder stress, faalangst en perfectionisme oplevert? Dat het niets met softheid of zelfwaardering te maken heeft? Of dat er twee soorten compassie training in Nederland zijn? Er is nog veel onduidelijk over deze verdiepingstraining na de mindfulness training. Wat is nu werkelijk de betekenis van compassie? Deze 10 heldere feiten over compassie training geven je inzicht.

Wat is compassie training?

Het stevig verankeren van mindfulness in je leven. Dat kan met de verdiepingstraining compassie training. De beschrijving van compassie training is vaak wat 'wollig' en 'afstotend'. 'Met meer compassie en mededogen leren omgaan met pijn en lijden in je leven'. Dat nodigt in eerste instantie niet echt uit. Onderstaande 10 heldere feiten over compassie training geven je een goed beeld van wat de training inhoudt. Je krijgt een inkijkje in de leerstof en een geleide meditatie uit het programma. Zo krijg je een helder beeld van wat de training jou te bieden heeft.

Lees de onderstaande feiten door en stap in een leven met meer mindfulness en compassie, voor jezelf én voor anderen!

1. Wat je leert. In compassie training leer je gezonder om te gaan met de oneffenheden in je leven

In de compassie training leer je meer over jouw innerlijke patronen. Je ontdekt welke invloed het oude (reptielen) brein heeft en ook welk emotie-regulatie-systeem domineert. Was het jaag-, gevaar-, of zorgsysteem eerder in je leven behulpzaam? In de compassie training leer je deze ingesleten patronen herkennen en alleen in te zetten wanneer dat voor jou behulpzaam is. Je maakt kennis met je innerlijke pestkop en ontwikkeld ruimte om jouw compassionele metgezel te ontwikkelen.
Zo leer je om gezonder om te gaan met emotionele pijn en om overmatig zelfkritiek te vervangen door een mildere houding naar jezelf. Je leert jezelf accepteren zoals je bent en anderen te accepteren zoals ze zijn. Inclusief alle oneffenheden die daarbij horen.

2. MBCL en MCT: twee soorten compassie training

In Nederland worden twee soorten compassie training gegeven: Mindfulness-based Compassionate Living (MBCL) en Mindful Self Compassion (MSC). Waar de focus bij MSC ligt op het ontwikkelen van meer zelfcompassie, krijg je bij MBCL ook oefeningen in compassie voor anderen. Bij MBCL worden meer voorstellingsoefeningen aangeboden en is er meer ruimte voor (psycho-) educatie.
MBCL is ontwikkeld door mindfulnesstrainers psychiater/psychotherapeut Erik van den Brink en meditatieleraar Frits Koster en MSC is ontwikkeld door onderzoekster Kristin Neff, pionier in het onderzoek naar zelfcompassie, en klinisch psycholoog Christopher Germer.
Opvallend is verder dat mensen na de compassie training meer veerkracht hebben in het omgaan met pijn, verdriet of tegenslag. Zij laten gezonder gedrag zien, zoals sporten, gezond eten, minder drinken en doen meer aan zelfzorg.

3. Compassie training is dé verdiepingstraining op je mindfulness training

De compassie training (MBCL ) is ontwikkeld als verdiepingstraining op de 8-weekse mindfulness training.
In de mindfulness training leer je om van moment tot moment helder te zien. En hier met een vriendelijke frisse blik bij te blijven, zonder hier iets aan te willen veranderen en ook zonder ervan in de war te raken. Bij compassie training ga je dieper in op de emoties, de rol van de innerlijke pestkop en van de compassionele metgezel. De basis van mindfulness zal je hierbij helpen om te voorkomen dat je overspoeld wordt door verwarrende emoties. Mindfulness training helpt je om dit alles helder te zien en te groeien in je persoonlijke ontwikkeling.
In tegenstelling tot de MBCL is de MSC training als losstaande training inclusief enkele mindfulness oefeningen ontwikkeld.

4. Een stukje theorie: de cirkel van compassie

De Cirkel van Compassie (van Paul Gilbert) biedt een leidraad voor compassie training:
  • De kwaliteiten die compassie kenmerken en die elkaar versterken en ondersteunen.

  • De invalshoeken van ons functioneren die nodig zijn bij het trainen van vaardigheden in compassie.

  • 'Drijvend' in een sfeer van warmte, kalmte, vriendelijkheid en speelsheid; de grondtoon die het zorgsysteem kenmerkt.

​​
En weet: Dat wat aandacht krijgt groeit!

5. Visualisaties staan centraal in geleide meditaties

Waar bij mindfulness oefeningen de opmerkzaamheid 'in het hier en nu' wordt getraind. Wordt in compassie training meer gewerkt met het voorstellingsvermogen, het visualiseren van beelden. Omdat niet iedereen beeldend is ingesteld is in de geleide meditaties ruimte voor het aanraken van alle zintuigen; klanken, gevoelens, beelden of kleuren.

6. Compassie training heeft niets te maken met de jacht op zelfwaardering, zelfmedelijden of softheid

Wanneer je streeft naar meer zelfwaardering dan leidt dat alleen maar naar meer stress. Zelfwaardering heeft namelijk te maken met ons ego. Wanneer de honger van ons ego is gestild, duurt de voldoening maar even en krijg je trek in meer. Je wordt beheerst door de drang tot perfectionisme. Dit heeft niets te maken met zelf-compassie. Door het beoefenen van zelf-compassie bevorder je namelijk een duurzaam gevoel van eigenwaarde, onafhankelijk van de waardering van anderen. Gevoed door een besef dat je er mag zijn zoals je bent, inclusief je kwetsbaarheden. Kijken naar je kwetsbaarheden vergt moed en heeft niets met softheid te maken.
Opvallend is dat we vanuit zelf-compassie tot betere prestaties komen dan vanuit de jacht op zelfwaardering , juist omdat we accepteren dat we fouten maken. Albert Einstein zei ooit:
'Wie nog nooit een fout heeft gemaakt, heeft nooit iets nieuws geprobeerd'.

7. Effect 1: Minder stress, faalangst en perfectionisme

Compassie training heeft een aantoonbaar positief effect op klachten als stress en faalangst. Mensen die streven naar perfectionisme geven na de training aan hier minder last van te hebben. Andere positieve effecten zijn minder angstige gevoelens,minder schaamte voor het lichaam en minder depressieve klachten.

8. Effect 2: Meer veerkracht en gezonder leven

Opvallend is verder dat mensen na de compassie training meer veerkracht hebben in het omgaan met pijn, verdriet of tegenslag. Zij laten gezonder gedrag zien, zoals sporten, gezond eten, minder drinken en doen meer aan zelfzorg.

9. Effect 3: Meer geluk & zelfvertrouwen

Mensen ervaren ook een hogere mate van tevredenheid met hun leven. Vooral in hun gevoel aan geluk en zelfvertrouwen. Ook op gebied van optimisme, nieuwsgierigheid en creativiteit worden positieve effecten ervaren.

10. Je hoeft in wezen niets nieuws te leren!

Het goede nieuws van compassie training is dat je niets nieuws hoeft te leren. Zelf-compassie zit in je genen, diep geworteld in je brein. Gebeurtenissen in je leven hebben ervoor gezorgd dat je acteert zoals je nu doet. Door beoefening van zelf-compassie en het volgen van de compassie training zal je ontdekken dat oude patronen vervagen en er meer compassie en liefdevolle vriendelijkheid in je leven komt.

Nieuwsgierig geworden?

meld je aan voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Ik ontmoet je graag,


Warme groet,

Sandra







Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page