Ontdek 10 waardevolle tips bij overspannen symtomen

Een goede vriend van mij liep jarenlang tegen een burn out aan. Hij sliep slecht, was continue alert en kon niet stoppen met piekeren. Af en toe was er tijd voor rust, dan kon het stressgevoel dalen en kwam er ruimte. In zijn hoofd en in zijn leven.

Wij mensen ervaren druk. En of dat nu werkdruk of sociale druk is, het resulteert in klachten zoals spanning in de schouders, hoofdpijn of piekeren. Wanneer je je zo voelt helpt het enorm om helder te hebben wat er aan de hand is. Voel je je gewoon ‘even’ gestrest, ben je OVERSPANNEN of heb je een BURN OUT?

Wanneer je dat weet, dan kun je de juiste stappen zetten om je beter te voelen! En dat is fijn. In het artikel ‘Wat je moet weten over een burn out’ lees je welke burn out symptomen er zijn en ontdek je belangrijke tips bij een burn out.

 

In dit artikel ontdek je alles over Overspannen zijn, inclusief 10 Tips om te herstellen van jouw overspannen gevoel.

Waar gaat dit artikel over? 

Dit artikel zal al je vragen rondom overspannenheid wegnemen. Hoe ontstaat overspannen zijn? Wat zijn de overspannen symtomen? Wat is precies het verschil tussen een burn out en overspannen zijn én welke acties zijn nodig om te herstellen.

Voordat we gaan beginnen (direct al Tip 1 ;-))

Of je je nu gestrest voelt, overspannen bent of tegen een burn out aan zit. RUST is het Toverwoord en meditatie kan je daarbij helpen.

 

Meditatie helpt je om even uit de hectiek van alledag te stappen. En hoewel het in je hoofd tijdens een meditatie niet altijd rustig wordt (en dat hoeft ook niet!), het zorgt er wel voor dat je pauzeert.

Is meditatie nieuw voor je? Zet met dit stappenplan ‘Eenvoudig Mediteren in 10 stappen’ jouw eerste stappen op het meditatie pad! Download nu GRATIS het 10-stappenplan Eenvoudig Mediteren

1. Oorzaken van overspannen zijn

 

Overspannen zijn wordt veroorzaakt wanneer er binnen een relatief korte periode (een aantal maanden) veel van je verwacht of geëist wordt. Er bekruipt je een gevoel van reddeloosheid, het lijkt alsof je niet meer in staat bent om de problemen op te lossen. Je verliest het overzicht en raakt in de stress. Wanneer dit enige tijd aanhoudt dan raak je overspannen.

Zowel gebeurtenissen van buitenaf als intrinsieke kenmerken spelen een rol bij het ontstaan van overspannenheid.

Gebeurtenissen van buitenaf

Grote levensthema’s zoals het overlijden van een dierbare, relatieproblemen of ontslag kunnen leiden tot overspannenheid. Ook problemen met je gezondheid, een reorganisatie op je werk of financiële onzekerheid kan leiden tot overspannen zijn.

Niet iedereen reageert hetzelfde op stressvolle gebeurtenissen. De impact van deze gebeurtenissen op jouw lichaam en geest kan groter zijn als je beschikt over bepaalde persoonlijkheidskenmerken.

Intrinsieke persoonlijkheidskenmerken

Heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel, voel je onzekerheid en kun je geen grenzen stellen. Of ben je perfectionistisch of een echte ‘controle-freak’. Deze intrinsieke kenmerken hebben een versterkend effect op het ontwikkelen van overspannenheid.

2. Overspannen symptomen

 

Overspannen zijn uit zich op verschillende manieren. Je kunt het herkennen aan geestelijke –en lichamelijke overspannen symptomen:

Geestelijke symptomen overspannenheid

Concentratieproblemen

Ongeordend gedrag

Energieloos

Piekeren (chaotische gedachten)

Stemmingswisselingen

Depressieve gevoelens

Desinteresse

Opvliegend

Prikkelbaar

Lichamelijke symptomen overspannenheid

Slaapproblemen

Maagpijn, buikpijn, hoofdpijn

Duizeligheid

Hoge bloeddruk

Hartkloppingen

Opgejaagd gevoel

Moe en lusteloos

Bovenmatige lichaamsspanning (pijnlijke schouderspieren, nekspieren en rugspieren)

3. Verschil overspannen zijn en burn out

 

Hoewel de overspannen symptomen grotendeels overeenkomen met burn out symptomen is er een groot verschil tussen beide. Het belangrijkste verschil is de intensiteit en de duur van de klachten.

Typisch Overspannen

Overspannen zijn kan zich in relatief korte periode opbouwen als gevolg van een ingrijpende gebeurtenis.

 

Na een periode van rust, het aanpakken van je problemen en het creëren en doorvoeren van oplossingen ben je er met 6 tot 8 weken weer helemaal bovenop!

Typisch Burn-out

Je hebt jarenlang je grenzen en de stress signalen genegeerd. De oorzaak is veelal werk gerelateerd.

 

Overspannen klachten houden langer dan 6 maanden aan, waarna het een burn-out genoemd wordt.

 

Een gevoel van uitputting en moeheid domineren. Depressieve gevoelens en cynisme hebben de overhand.

4. Dé 10 Tips! Herstellen van overspannen zijn

 

Zoals al benoemd, RUST is het Toverwoord. En daarmee bedoel ik niet alleen languit op de bank liggen en slapen. Maar vooral tijd nemen om te rusten, tijd nemen om de oorzaken te onderzoeken en tijd nemen om oplossingen te integreren in je leven.

Hoe je dat doet? Hier de 10 waardevolle tips om te herstellen van jouw overspannen periode. (in wezen zijn het de 9 resterende tips ;-))

Tip 1: Praat over je klachten

Veel mensen blijven rondlopen met klachten (alsof die pijn in je schouders hoort bij jouw lijf!). Om te herstellen is het belangrijk om je klachten serieus te nemen door erover te praten.

 

Dat kan met vrienden en familie maar vooral met je huisarts. Hij/ zij ziet dagelijks veel mensen in de praktijk zoals jij en weet exact welke weg je moet bewandelen om beter te worden.

Dus herken jij de overspannen symptomen? Maak een afspraak bij je huisarts.

Tip 2: Accepteer dat je overspannen bent en neem rust 

Accepteren dat het niet goed met je gaat is voor veel mensen lastig. Bedenk wel dat je rondloopt met klachten, dat stress een blijvend effect heeft op je lichaam-geestsysteem en dat je echt maar één lichaam hebt. Dus WEES ER ZUINIG OP!

STOP bij klachten, neem rust en onderzoek jouw mogelijke oplossingen.

Lees vooral verder voor jouw mogelijke oplossingen!

Tip 3: Doe ontspanningsoefeningen

Ontspanningsoefeningen kunnen door ieder op een andere manier ingevuld worden. De één wordt ontspannen van zwemmen of hardlopen, de ander van mindful yoga of mindfulness oefeningen.

Feit is dat de spanning in zowel je lichaam als in je geest te hoog is. Je kunt heel eenvoudig en op ieder moment een korte ademruimte inlassen om je lichaam én geest te ontspannen. (stel eventueel een paar x per dag een herinnering in op je telefoon)

Bekijk hier direct de mindfulness oefening 3- minuten ademruimte. 

Tip 4: Beweeg en kies voor gezond eten 

Soms moet je iets doen voordat je er zin in hebt. Wanneer je lichaam en geest uit balans zijn dan klinken wandelen en gezond eten koken bijzonder onaantrekkelijk.

Toch is het belangrijk om deze negatieve spiraal te doorbreken door het simpelweg gewoon te gaan doen!

Ga naar buiten, voel de wind door je haren en beweeg

Je voelt je vitaler en je hebt meer energie!

Tip 5: Mindfulness training en coaching 

onderzoek de interne oorzaak en oplossingen 

De manier waarop je functioneert wortelt negen van de tien keer in je jeugd, in je opvoeding en door de dingen die je meemaakt op je levenspad. Ervaringen leren je om op een bepaalde manier te reageren.

Dit gebeurt meestal onbewust en is diep in je hersenen ingegraveerd. Dit wil echter niet zeggen dat het onveranderbaar is.

Er zijn manieren van reageren die helemaal niet behulpzaam zijn, niet voor jezelf en niet voor de mensen om je heen. Wanneer je je gestrest of uitgeput voelt, kan je de mensen om je heen slechter gaan behandelen. Je reageert geïrriteerd of boos en bent niet in staat om naar anderen te luisteren. Een soort negatieve spiraal die soms niet te doorbreken lijkt.

 

Tijdens de mindfulness training of bewustwording coaching ontwikkel je door de mindfulness oefeningen inzicht in jouw automatische negatieve patronen. En - nog belangrijker – ontwikkel je behulpzame nieuwe manieren van reageren in stressvolle situaties.

"ik heb door de mindfulness training geleerd om rustiger en daardoor adequater te reageren bij prikkelende situaties. Hierdoor ben ik vriendelijker voor mezelf en vooral voor de mensen om mij heen."

Tip 6:  Zet jezelf op nummer 1

onderzoek de externe oorzaak en oplossingen 

Niet alleen jouw interne kompas is belangrijk om meer ontspannen te leven. Ook externe factoren zijn van invloed. Zet jij jezelf op nr. 1 dan wordt het direct duidelijk welke taken, activiteiten of mensen jou spanning geven.

DOEN:

  • Maak een lijst met taken, activiteiten of mensen die bij jou spanning veroorzaken en je energiepeil doen dalen. Schrijf bijvoorbeeld al je dagelijkse activiteiten op en bekijk vervolgens welke dingen jou spanning geven en welke jouw energiepeil doen dalen.

  • Minimaliseer deze energie slurpende taken en activiteiten of het contact met deze mensen in je dagelijks leven en richt je aandacht op de dingen die jou energie geven!

 

En denk je nu ‘ja maar het ochtendritueel met de kinderen! Dat geeft spanning maar vind ik wel belangrijk en de vaatwasser moet ik echt uitruimen!’.

PAS JE MINDSET AAN = Bedenk dan bij zulke ‘activiteiten’ dat er de tijd voor nemen, er de aandacht voor hebben en je er bewust van zijn dat het erbij hoort of belangrijk voor je is al wonderen doet!

Tip 7: Stop met piekeren 

Onze geest heeft een flinke impact op hoe we ons voelen. Veel van wat er in ons hoofd omgaat, maakt ons onzeker, radeloos of machteloos.

Om probleem-gedachten om te zetten in oplossingen is het raadzaam ‘hoe-vragen’ te stellen op momenten dat je er even niet uit komt.

PS: in mindfulness training of coaching leer je ook op een andere manier naar je gedachten te kijken.

Tip 8: Doe de dingen waar je blij van wordt

Net als het minimaliseren van activiteiten die je spanning geven is het belangrijk om de frequentie aan activiteiten en mensen die jou blij maken te verhogen!

DOEN:

  • Maak een lijst met 50 activiteiten en sociale ontmoetingen die jou doen glimlachen! (mag van speuren in de boekenzaak tot parachute springen zijn, maak het zo klein of groot als je zelf wilt)

  • Kies (steeds) voor de komende week 1 (sociale) activiteit en voer het uit!​

Tip 9: Leef je oplossingen 

Pas al het geleerde toe in je dagelijks leven en je zult meer rust en helderheid ervaren.

Maak aan het einde van elke week een reflectie voor jezelf. Deze vragen helpen daarbij: 

  • Welke successen heb je deze week geboekt?

  • Waar wil je de komende week aan werken/ extra aandacht aan geven?

  • Welke acties verbind je daaraan?

 

Het stilstaan bij je successen voelt wellicht wat onwennig (meestal nemen we ze voor lief) maar is absoluut de moeite waard!

BONUS - SPECIAAL VOOR JOU!

Speciaal voor jou heb ik het e-book ‘Stress verminderen – 10 eenvoudige tips’ geschreven. Een boek boordevol tips om beter om te gaan met stressvolle situaties. Iets voor jou? 

Persoonlijk

Je overspannen voelen is absoluut niet leuk. Ik kan erover meepraten. Voor mij is op een mindful manier leven bijzonder waardevol om overspannenheid te voorkomen.

 

Omdat ik mindfulness in mijn dagelijks leven integreer kijk ik namelijk anders tegen mijn gedachten aan (en loop ik er niet meer als een dolle achteraan!) en weet ik op welke momenten ik moet pauzeren. Ik heb nu het gevoel dat ik grip heb op mijn leven en dat geeft rust.

Wil jij dit ook integreren in je leven?

Woon je in de omgeving van Amstelveen - Amsterdam?

Wil jij getraind of gecoacht worden door een gecertificeerde trainer én ervaringsdeskundige?

 

Voel je welkom!

Ik ontmoet je graag.

Warme groet,

Sandra

VMBN gecertificeerd mindfulness trainer en coach

Benieuwd naar wat 'meer aandacht' in jouw leven kan brengen? Vraag direct een gratis en geheel vrijblijvend telefonisch kennismakingsgesprek aan met gecertificeerd mindfulness trainer en coach Sandra Schoonhagen.