top of page

Op mijn 25e kreeg ik mijn eerste burn out. Ik kon mijn bed niet meer uitkomen en zag het leven somber in. Rust en regelmaat was het advies en dat hielp. Na een aantal maanden kwam ik er weer bovenop. Een burn out blijft altijd in je achterhoofd rondhangen. Schaamte, ongeloof dat dit mij overkwam en de angst om opnieuw in die valkuil te stappen.

 

Hoewel ik er veel van geleerd had liep ik tien jaar later weer tegen die grens aan. Een drukke baan, een jong gezin en net verhuisd brak mij opnieuw op. Niet zo heftig als de eerste keer maar toch. Het herstel was er niet minder om, van een tweede burn out duurt het herstel langer dan van een eerste…

 

Dat er echt iets moest veranderen was voor mij duidelijk. Dat mindfulness voor mij een oplossing bleek ook. Wat een inzichten heb ik daar ontdekt! Ik leef nu veel bewuster, voel beter aan wanneer mijn grenzen in zicht komen en weet ook beter wat ik nodig heb om mijn batterij weer op te laden.

 

Maar wat had ik graag eerder geweten welke klachten leiden tot een burn out. Of mijn persoonlijkheid daarin meespeelt en welke tools ik kon aangrijpen om een burn out te voorkomen!

 

Nu ik dat weet, deel ik het graag met jou!

 

Waarom is het belangrijk om te weten wat een burn out is

Wanneer je weet dat jouw klachten onder de burn out noemer vallen dan kun je er ook adequaat mee aan de slag. Een burn out komt bijna onzichtbaar tot stand, eerst zijn er ‘onbeduidende’ stress situaties, dan ontstaat er een gevoel van overspannenheid en voordat je het weet zit je thuis met depressieve buien en een vermoeid lichaam.

 

Weten wat een burn out is, wat de signalen zijn en wat je eraan kunt doen, geeft je de mogelijkheid om de balans terug brengen in je leven.

 

Waar gaat dit artikel over?

 

In dit artikel ontdek je niet alleen welke burn out symptomen er zijn en hoe een burn out ontstaat. Ook vind je 5 tips die je helpen te herstellen van een burn out. Dat mindfulness er daar één van is moge duidelijk zijn.

 

Inhoud

  1. Burn out symptomen

  2. Hoe ontstaat een burn out

  3. Een burn out voorkomen

  4. Herstellen van een burn out

  5. Burn out aanpakken met mindfulness

 

1. Burn out symptomen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een burn out is een verzamelnaam voor klachten ontstaan door lichamelijke, mentale en emotionele uitputting. Waar je voorheen prima functioneerde en actief en zonnig in het leven stond heb je nu een continue gevoel van falen of mislukking en kamp je met depressieve klachten.

 

Andere burn out klachten die je kunt herkennen zijn spanningshoofdpijn, piekeren, concentratieproblemen, vergeetachtigheid, slapeloosheid en prikkelbaar of snel geïrriteerd zijn. Je voelt je niet meer in staat om te ontspannen en bent na de minste inspanning al volledig uitgeput.

 

Dit zijn burn out symptomen die zich uiten in extreme oververmoeidheid. Het is zoals het woord het zegt; je voelt jezelf volledig opgebrand.

 

2. Hoe ontstaat een burn out

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een burn out ontstaat negen van de tien keer door de werksituatie. Maar ook je persoonlijkheid en de balans in je leven spelen een rol bij het ontstaan van een burn out.

 

Een burn out heeft dus niet alleen te maken met een extreme werkdruk (een veeleisende baas of stapels met werk), maar ook met jouw ambitieuze denkgeest, perfectionisme, meer doen dan noodzakelijk is, onduidelijke grenzen of moeite hebben met het delegeren van werk.

 

Wat ook bijdraagt aan het ontstaan van een burn out is onbalans in de persoonlijke sfeer. Grote life-events zoals een verhuizing of verlies van een dierbare gaat je natuurlijk niet in de koude kleren zitten.

 

In eerste instantie heb je wat last van spanning en vermoeidheid. Je voelt je gestrest maar hebt nog wel het overzicht. Wanneer je echter niets met deze eerste stress symptomen doet en maar door blijft gaan, dan zit je na verloop van tijd thuis.

Losse stresssituaties ontwikkelen zich tot chronische stress, tot overspannenheid en uiteindelijk tot een burn out.

 

Je merkt dat je je terug hebt getrokken uit je sociale leven en dat je alleen nog maar wilt slapen.

 

Wil je weten of jij op dit moment een burn out hebt, maak dan een afspraak met je huisarts.

3. Een burn out voorkomen

 

 

 

 

Hoewel het lastig is om bij signalen van stress een stap terug te doen - je lichaam-geest systeem zegt namelijk dat je gewoon door moet gaan - , is dat wel hét moment om te stoppen. Het belangrijkste is dan ook dat je actief helpende stappen zet wanneer je de eerste stresssignalen voelt.

 

Maar hoe doe je dat?

 

Goed voor jezelf zorgen is prioriteit nr.1!

 

Stop bij de stresssignalen en neem de tijd om jouw batterij op te laden!

  • Allereerst is het dus belangrijk dat je weet wat jouw stresssignalen zijn. Welk signaal zegt STOP! (hartkloppingen, spanningshoofdpijn, hoge bloeddruk...)

 

  • Ten tweede is het belangrijk dat je weet wat jou energie geeft. Hoe laad jij jouw batterij weer op? (wandelen, zwemmen, kleiduifschieten;-)?!)

 

  • Ten derde is het belangrijk dat je jouw dierbaren informeert dat je deze stressgevoelens hebt en dat je daar iets aan wilt veranderen. Wanneer ze zien dat jij dit nodig hebt helpen zij jou herinneren aan energierijke activiteiten!

 

Zomaar veranderen is niet eenvoudig, hoe jij functioneert zijn ingesleten patronen, die buig je niet zomaar om. Een bezoek aan je huisarts, een coach of een mindfulness training doen is de moeite waard om beter met stress om te leren gaan.

 

4. Herstellen van een burn out

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Via je huisarts kom je bij de juiste persoon terecht om jou te helpen te herstellen van een burn out. Of dit nu een psycholoog of een coach is, het is belangrijk om professionele hulp te zoeken. Je mag het loslaten dat je dit helemaal zelf moet oplossen!

 

Naast professionele hulp staan hieronder een aantal bruikbare tips.

 

Tip 1. Rust en regelmaat

 

Zorg voor een gestructureerd dagprogramma, sta op een vaste tijd op, douch en kleed je aan, maak jezelf op, plan 1 activiteit op een dag (bv. een boodschap doen of koffie drinken met een vriendin) en ga op een vaste tijd weer naar bed.

 

Tip 2. Ga elke dag naar buiten

 

Beweeg en wandel! Stop met rennen, die marathon komt nog wel eens. Het enige dat je nu hoeft te doen is wandelen. Hoe langzaam ook, wat voor (snert-)weer het ook is, ga naar buiten!

 

Tip 3. Neem de tijd

 

Het heeft lang geduurd voordat je in de burn out zat (waarschijnlijk sluimerde het stressgevoel al jaren!). Laat het los dat dit met twee weken rusten over moet zijn.

 

Jammer genoeg is je lichaam op en met dat duidelijke signaal heb je het even te doen. Ja, en ook je geest die nog steeds voort wil zal echt even moeten dimmen. Jezelf ertegen verzetten heeft werkelijk geen zin. Zorg goed voor jezelf en gun jezelf de tijd om terug te komen.

 

Tip 4. Verrijk je met dingen die jou energie geven en verminder de energievreters

 

Een burn out is heel verhelderd in wat jou energie geeft en wat niet. Sommige dingen, activiteiten, maar ook mensen kosten je meer energie dan dat ze je bieden.

 

Het kan raadzaam zijn om hier keuzes in te maken. Ontdoe je van deze ‘moetjes’ en voor de energie vragende mensen om je heen, misschien is het prettiger de frequentie van afspreken aan te passen of te staken. Het gaat om jouw leven en jouw gezondheid!

 

Tip 5. Ontdek de dingen die jij belangrijk vind

 

Veel mensen zijn hun burn out na afloop bijzonder dankbaar. In die periode hebben ze namelijk ontdekt wat écht belangrijk is in hun leven. En zijn ze veel beter in staat om te kiezen voor datgene waar ze echt blij van worden!

 

En wat dat voor jou is? Ga niet op je eerste ziektedag bedenken wat nu echt belangrijk voor je is. Gun jezelf eerst de tijd om beter te worden, dan volgt de rest vanzelf (geloof mij! :-)

 

En wanneer je aardig hersteld bent van een burn out en je energie niveau weer op peil is dan kan een mindfulness training je helpen om in de toekomst beter voor jezelf te blijven zorgen.

 

 

5. Burn out aanpakken met mindfulness

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mindfulness kan zowel voorafgaand als na een burn out behulpzaam zijn.

 

Met mindfulness ontdek je welke patronen bepalend zijn voor jouw manier van omgaan met stress. De mindfulness oefeningen geven je inzicht in welke patronen niet werken én helpen je om in stressvolle situaties bewuste slimme keuzes te maken. Ook leer je jouw stress signalen herkennen en ontwikkel je nieuwe behulpzame manieren van reageren. Je ontdekt welke negatieve gedachten jou voortduwen en hoe je daar op een gezonde manier meer omgaat.

 

Mindfulness heeft veel in zich om jou te behoeden voor een burn out. Immers wanneer je je stress signalen herkent én je weet hier op een gezondere manier mee om te gaan dan heb je een waardevolle tool in handen.

 

Na een burn out voedt mindfulness jou met nieuwe manieren van reageren. Je weet waar het mis is gegaan. Met mindfulness ontwikkel je nieuwe ervaringen waardoor je werkelijk beter voor jezelf zorgt en meer energie over houdt voor leuke dingen.

 

Je zelfvertrouwen groeit, je hebt meer positieve gedachten en je emoties zijn in balans.

 

Extra Tip

 

Heb je klachten maar ben je er nog niet van overtuigd dat dit het moment is om te veranderen? In de Ted-Ed video ‘How stress affects your brain’ van Madhumita Murgia ontdek je welk effect stress op je brein heeft. 

 

Mindfulness training wordt ook wel gezien als de tegenhanger van stress opbouw. Lees hier meer over het effect van Mindfulness training op je brein.

 

Extra Bonus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onlangs is het e-book ‘Stress verminderen – 10 eenvoudige tips’ verschenen. Een boek boordevol tips om beter om te gaan met stressvolle situaties. 

 

DIRECT ACTIEF AAN DE SLAG OM EEN BURN OUT TE VOORKOMEN

JOUW STRESS SIGNALEN TE HERKENNEN éN TOOLS IN HANDEN KRIJGEN OM JE GEZONDHEID TE VERBETEREN

ERVAAR MEER BALANS IN JE LEVEN

MINDER PIEKEREN EN WEER POSITIEF DENKEN

GEEF JE GRENZEN BETER AAN EN VERHOOG JE ZELFVERTROUWEN

Anker 1
Anker 2
Anker 3
Anker 4
Anker 5
Sandra Schoonhagen MBSR mindfulness Amst
  • voorkom een burn out

  • stop met piekeren

  • zit lekker in je vel

Ontdek alles over deze online mindfulness training met persoonlijke wekelijkse live trainingssessies van mij :-)

bottom of page