top of page

Leren mediteren

Je hebt het vast en zeker vaker om je heen gehoord. Steeds meer mensen starten hun dag met meditatie. Het doen van meditatie oefeningen, en of dat nu Zen meditatie of mindfulness oefeningen zijn, vermindert stress en maakt dat mensen met meer zelfvertrouwen aan hun dag starten.

Mijn eerste kennismaking met mediteren was tijdens de 8-weekse Mindfulness Training in Haarlem. Ik weet het nog goed, wat een geworstel in het begin en wat een ‘WOW effect’ aan het einde! Niet omdat het direct ontspanning opleverde, maar wel bijzonder waardevolle inzichten. En die inzichten leverden mij uiteindelijk meer rust en meer balans op.

Waarom mediteren zo veel balans geeft

Negen van de tien keer stap je uit bed en schiet je direct in de actie modus. Je geest slaat AAN en beweegt je automatisch langs alle activiteiten van de dag. Soms merk je aan het einde van de dag dat je heel hard gewerkt hebt maar dat je geen idee meer hebt wat je nu werkelijk gedaan hebt!

Mediteren brengt je in balans om twee redenen. Door je aandacht bij jezelf te brengen, bij je lichaam of je adembeweging, creëer je een moment om eerst naar jezelf te luisteren. En te voelen.. hoe is het nu? Niet om daar wat aan te veranderen, maar puur om even stil te staan bij het belangrijkste wat jij die dag inbrengt, namelijk jezelf!

De andere reden is dat mediteren je helpt om inzicht te krijgen in jouw automatische patronen. Dit grotere bewustzijn helpt je om bijvoorbeeld in tijden van stress te reageren op een bewuste en behulpzame manier. Zodat je niet alleen voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen meer balans meebrengt.

Waar gaat dit artikel over?

In dit artikel lees je alle stappen die je nodig hebt om te leren mediteren. Zodat je hiermee zelf snel en eenvoudig aan de slag kunt gaan. Ook leer je de 7 houdingskwaliteiten kennen die belangrijk zijn in meditatie beoefening.

Voordat we gaan beginnen

Naast onderstaande stappen is het altijd prettig om geleide meditaties te beluisteren. Wanneer je je inschrijft op onze maandelijkse inspiratiebrief kun je direct 3 GRATIS geleide meditaties downloaden.

 

 

 

 

7 Houdingskwaliteiten bij meditatie beoefening

De meeste mensen die met meditatie starten vinden dat ze ontspanning moeten ervaren en ergeren zich enorm aan de hoeveelheid gedachten die hen continue ‘uit’ de meditatie halen. Misschien doorbreek ik nu een illusie, maar meditatie gaat niet over ontspanning of het hebben van 'geen gedachten'. Meditatie, in de vorm zoals ik hem heb geleerd, gaat over zijn met wat er op dit moment is.

Dus is er onrust, dan is dat wat er is. Zijn er veel gedachten, dan is dat wat er is. De uitnodiging is om hier met milde aandacht en een open frisse blik bij te blijven. En dán te onderzoeken wat er zich, van moment tot moment, aan je voordoet. Onderstaande 7 houdingskwaliteiten helpen je in dit proces.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leer mediteren in 10 eenvoudige stappen.  

Stap 1: Kies een vast moment op de dag 

Kies bewust een moment even helemaal voor jezelf. Zet je telefoon uit en zeg tegen je huisgenoten dat je even niet gestoord wilt worden. 

Stap 2: Kies de duur van je meditatie, bijv. 10 minuten

Zet de klok op je telefoon op de gewenste meditatietijd.

Stap 3: Kies een comfortabele zittende houding

Dit kan op een meditatie kussen of op een stoel zijn. Zorg ervoor dat je zit met een waardige rechte ontspannen houding, je hoofd recht boven je romp met je kruin omhoog. Als je op een stoel zit, plaats dan je voeten plat op de vloer. Je handen leg je op je bovenbenen of in je schoot.

Stap 4: Sluit je ogen en laat je oogbollen rusten

Wanneer je het prettiger vindt om je ogen open te houden, dan kan dat ook. Neem dan een vast punt zo’n anderhalve meter voor je op de grond waar je je zachte blik op richt.

Stap 5: Neem de tijd om aan te komen in deze houding

Mediteren is vertragen, uit de actie-stand komen. Voel dus eerst bewust je zittende houding en het contact met het meditatiekussen of de stoel en de vloer.

Stap 6: Beweeg je aandacht naar de adembeweging

Volg je ademhaling en wees je gewaar van de veranderende sensaties die de adem brengt bij je neus (-gaten), je borstgebied en het buikgebied. Neem de tijd. 

Volg vervolgens de adembeweging op die plek die voor jou het meest voelbaar is.

Stap 7: Wees je gewaar van het afdwalen naar gedachten, lichamelijke sensaties, geluiden en beweeg je aandacht met mildheid weer terug naar de ademhaling

Gefeliciteerd! Je zult opmerken dat je afdwaalt. Wanneer je dat opmerkt dan ben je er ook weer bij. Breng dan met vriendelijkheid en zonder oordeel, je aandacht weer terug bij de adembeweging.

Stap 8: Je kunt elk moment opnieuw beginnen

Afdwalen, opmerken, terugkeren. Het is onderdeel van de meditatie. Hoezeer je ook in een gedachte bent meegegaan, je kunt elk moment opnieuw beginnen. Je start gewoon weer bij je ademhaling. De adembewging is jouw anker in dit moment.

Stap 9: Breidt de aandacht uit naar je gehele lichaam

Wanneer je zo enige tijd zit beweeg je de aandacht naar je gehele lichaam. En laat de ademhaling je daarbij helpen. Voel hoe de adem jouw gehele lichaam in beweging brengt. Ervaar de heelheid van jouw gehele lichaam. 

Stap 10: Rond de meditatie af door je aandacht terug te brengen naar de adem, je lichaam en de ruimte om je heen en open dan rustig je ogen

Gun jezelf de tijd om de overstap te maken van het mediteren naar de activiteiten van de dag. Neem het gevoel van heelheid mee in je activiteiten. 

 

 

Hierboven is een ademmeditatie beschreven, een meditatie waarbij je de aandacht brengt naar de adem, jouw anker op ieder moment.

In mindfulness training oefenen we ook met de bodyscan, mindful yoga en de Zitmeditatie. Waarbij iedere meditatie haar eigen unieke karakter heeft.

Het uitgangspunt van de 7 houdingskwaliteiten is bij alle meditaties de basis. Door met geduld, een frisse blik, bewust van oordelen, loslaten, aanvaarding, vertrouwen en niet streven de oefeningen te doen ontwikkel je als vanzelf een ontspannen houding voor datgene wat op je pad komt.

Extra bonus

De 10 eenvoudige stappen 'Hoe leer ik mediteren' in een handig formaat ontvangen? Download de infographic hier en ontvang tevens de maandelijkse inspiratiebrief. 

Tot slot

Ben jij na het lezen van dit artikel nieuwsgierig geworden naar een mindfulness training? Een training waarbij je 8 weken lang samen mediteert in een ontspannen setting. Vraag dan een GRATIS kennismakingsgesprek aan met de trainer.

In dit gesprek ontdek je hoe mindfulness en meditatie oefeningen bijdraagt aan: 

  • een meer evenwichtig leven

  • minder stress en spanningsklachten 

  • en meer balans en zelfvertrouwen

Heb je vragen over de meditatie of jouw meditatie ervaring. Neem gerust contact op! contact@sandraschoonhagen.com

bottom of page