top of page

Stress verminderen - 10 eenvoudige tips!

Wil je stress verminderen maar weet je even niet hoe? Als je gestrest bent dan is je aandacht gefocust en voelt het onmogelijk hier zelf iets aan te doen. Toch is het eenvoudiger dan je denkt. Deze tips helpen je stress verminderen.

Als je gestrest bent dan lijkt er maar één weg te bestaan. Doorrennen en wachten op een beter moment. Zonder dat je je ervan bewust bent houdt je lichaam-geest-systeem je volledig in de stressmodus. Met alle gevolgen van dien voor je gezondheid - je raakt burn out of overspannen - , je sociale contacten en je leven. Toch is stress verminderen mogelijk door een groter bewustzijn van wat jou van moment tot moment helpt. Natuurlijk moet je dan wel eerst herkennen hoe stress nu eigenlijk in jouw leven naar voren komt.

Deze 10 eenvoudige tips helpen je niet alleen in het helder krijgen van jouw stress symptomen, ze leren je ook beter omgaan met stress, positief te denken en meer innerlijke rust te ervaren. 

 

Pas de onderstaande tips toe en geef je lichaam en geest de ruimte om weer in balans te komen.

1. Herken jouw stress symptomen

Piekeren, concentratieproblemen, spanningshoofdpijn of een wankelend zelfvertrouwen. Wat zijn jouw stress symptomen? Dit helder hebben zorgt ervoor dat stress zal verminderen. Dus maak voor jezelf vier kolommen en bedenk wat stress met jou doet!

  • Wat gebeurt er in je lichaam bij stress?

  • Hoe verandert jouw denken onder stress?

  • Welke emoties horen bij stress? 

  • Hoe verandert je gedrag op stressvolle momenten?

De volgende keer als jij jouw stress symptomen herkend heb je de mogelijkheid om even een pauze te nemen. Even stoppen, om van daaruit bewust te kiezen en goed voor jezelf te zorgen. En dat is fijn, want zo krijg je je leven weer in eigen hand! 

2. Doe wekelijks iets waar je blij van wordt

Doe iets waar je energie van krijgt! En wat helemaal helpt om stress te verminderen is wekelijks iets NIEUWS doen waar je blij van wordt! Dus voorkom overspannenheid en relax. Het hoeft niet groots te zijn. Zet een bos bloemen op tafel, ga relaxen met een vriendin in de sauna of bel eens iemand op. Keep it simple and smile!

3. Blok je werkzaamheden voor innerlijke rust

Plan je werkzaamheden in blokken per uur en laat je niet afleiden door ‘to-do’s’ uit telefoontjes of van collega’s. Zet je automatische meldingen van je mailbox uit en plan ook het behandelen van je e-mails in. En heel belangrijk! Neem tussendoor meerdere relax momenten.

 

Zo heb je meer aandacht voor wat je doet, werk je effectiever en houd je het overzicht. Het indelen van je dag naar jouw wensen geeft je meer innerlijke rust en versterkt bovendien je zelfvertrouwen!

4. Verminder stress met inzicht in jouw reactiviteit

Vaak ervaar je stress van buitenaf zoals een deadline op je werk. Opvallend is dat stress voor een groot deel wordt veroorzaakt door innerlijke processen: je automatische reacties aan gedachten en gevoelens die prompt opkomen op stressvolle momenten.

 

Door op een frisse manier naar je reactiviteit te kijken kun je zelf stress verminderen. Meditatie en mindfulness oefeningen helpen je daarbij!

5. Verminder je dagelijkse prikkels

Kies een dag in de week waarop de televisie uit blijft en je je mobiel offline zet. Onze hersenen zijn er in wezen helemaal niet voor gemaakt om de continue stroom aan prikkels te verwerken die we binnen krijgen via alle media. Wanneer je lichaam continue in de hoogste staat van paraatheid verkeert om ergens op te reageren houd je je stressniveau hoog. Verminder je stress en gun jezelf een schermvrije dag. Even geen online prikkels voor het naar bed gaan zorgt er ook voor dat je beter kunt slapen.

Neem iedere week een dag vakantie

Neem iedere dag een uur vakantie

Neem ieder uur vijf minuten vakantie

Neem iedere minuut tien seconden vakantie

6. Doe iets nieuws na een stressvol moment

Klaag jij in tijden van stress steen en been bij je beste vriendin of kruip je lekker op de bank? Het doorbreken van deze vaste patronen helpt je om uit de negatieve stressspiraal te komen. Onderzoek wat jouw nieuwe activiteit wordt met de kwadrant oefening  van Edel Maex en voer deze nieuwe activiteit uit bij een nieuw stressvol moment. Zo stap je uit de negatieve spiraal en vergroot je jouw zelfvertrouwen en vitaliteit.

7. Beweeg!

Als je aan sport doet ben je met je aandacht helemaal in het nu; bij de inspanning die je levert en bij je ademhaling. Je bent niet met gisteren bezig of met plannen voor de toekomst. En als je in het nu bent krijgt je geest ruimte om tot rust te komen. Je blik is verbreed en de beperkte focus die met stress gepaard gaat verdwijnt.

En realiseer je dit als je geen zin hebt om van de bank af te komen: Beperkte inspanning zorgt er al voor dat je lichaam endorfine aanmaakt waardoor je positiever denkt, je conditie verbetert en je energieniveau een boost krijgt. Dus alleen al een wandelingetje of de trap nemen op je werk zal jouw lichaam vitaler maken en stress verminderen.

8. Spreek je gevoelens uit

Over je gevoelens praten, kan een opluchting zijn! Je hoeft niet zozeer te praten met degene die bij jou stress veroorzaakt. Het kan heel verhelderend zijn om jouw dilemma te bespreken met een goede vriendin of juist met iemand die verder van je afstaat zoals een stresscoach of therapeut. Zowel het delen van jouw gevoelens als het horen van nieuwe invalshoeken werkt vaak bevrijdend en verzachtend.

9. Gezond eten geeft energie

Stress heeft niet alleen een grote invloed op je geest, maar ook op je lichaam. Je lichaam staat in de hoogste staat van paraatheid en functioneert niet zoals en gezond lichaam doet. Je hormoonspiegel is uit balans waardoor je je extra aangetrokken voelt door zoetigheid en ongezond eten. Wil je stress verminderen probeer dan deze ongezonde verleiding te weerstaan en voedt je lichaam met een evenwichtig en gezond eetpatroon. Eet bijvoorbeeld vers fruit en groenten en probeer alcohol en cafeïne te laten staan.

10. Mindful Yoga, meditatie of mindfulness tegen overspannenheid

Een doeltreffende tip tegen stress is het volgen van een mindfulness training of yoga lessen. Tijdens de mindfulness training leer je meer over jouw stress symptomen en krijg je praktische oefeningen om stress te verminderen voor de rest van je leven.

Sandra Schoonhagen MBSR mindfulness Amst
  • verminder je spanningshoofdpijn

  • stop met piekeren

  • zit lekker in je vel

Ontdek alles over deze online mindfulness training met persoonlijke wekelijkse live trainingssessies van mij :-)

download

Stress verminderen? Download nu de GRATIS mindfulness oefeningen en kom tot rust!

bottom of page