Spanningshoofdpijn? 7 tips

Ontdek 7 geheimen om spanningshoofdpijn te verminderen.


Je denkt misschien dat je de enige bent, uit onderzoek blijkt dat bijna iedereen wel eens last heeft van spanningshoofdpijn. Een strakke band om het hoofd, hoofdpijn achter je oog, hoofdpijn bij je achterhoofd of gevoeligheid van de huid rondom je nek- en schouderspieren. Behalve dat het vervelend is en het je dagelijks functioneren enorm kan belemmeren, kan spanningshoofdpijn leiden tot chronische hoofdpijn (> 15 dagen per maand hoofdpijn gedurende drie maanden) en zelfs tot een burn out. Genoeg redenen dus om te willen weten wat je kunt doen tegen hoofdpijn.

Waarom een artikel over spanningshoofdpijn? 

Jarenlang heb ik rondgelopen met hoofdpijn, wat begon als hoofdpijn tijdens piekperioden op het werk eindigde als chronische spanningshoofdpijn. Ik had een raar gevoel in mijn hoofd en kon het niet goed rijmen. Naar mijn idee had ik ook schouderpijn moeten hebben om het vinkje ‘gespannen’ te krijgen en daar voelde ik niets. Het zat blijkbaar zo vast dat het niet meer te voelen was. Ik voelde alleen maar stekende hoofdpijn en hoofdpijn achter mijn oog. Na een bezoek aan de huisarts en een MRI-scan werd het duidelijk. Ik moest iets veranderen aan de stress en mijn lichaamshouding. Ik ging op zoek naar oplossingen en die heb ik gevonden! Hoewel er geen eenduidige oplossing voor alle (spannings-)hoofdpijnen is, deel ik deze 7 geheimen graag met jou. Ze hebben er in ieder geval voor gezorgd dat ik mij niet meer schaam voor mijn hoofdpijn en dat ik niet meer continue hoofdpijn heb!  En dat gun ik jou ook!

Waar gaat dit artikel over? 

Dit artikel onthult 7 geheimen om spanningshoofdpijn te verminderen zodat jij bruikbare tips in handen krijgt om de pijn te verlichten en een betere gezondheid ervaart. De lijst is niet uitputtend. Hierom staan onderaan bruikbare links naar sites van deskundigen.


Inhoud

Het is bekend dat spanningshoofdpijn gevoed wordt door angstgevoelens en periodes van stress, ook kunnen de spieren van de hoofdhuid en nek onder spanning komen door een slechte lichaamshouding. De triggers voor spanningshoofdpijn kunnen volgens het neurologiecentrum in Amsterdam zijn: ·       Depressie en angst ·       Kaakklemmen ·       Slechte lichaamshouding ·       Spanning ·       Werken in een ongemakkelijke houding gedurende een lange periode


Wat te doen tegen hoofdpijn? de 7 geheimen...


1. Meditatie en mindfulness

2. Gezond bewegen

3. Critical Alignment Yoga

4. Stress verminderen

5. Triggerpoints massage

6. Warmte of kou kompressen

7. Praat erover


Geheim 1. Meditatie en mindfulness

Wanneer spanningshoofdpijn door fysieke en mentale elementen wordt veroorzaakt biedt meditatie, en met name mindfulness oefeningen uitkomst. Deze methoden zijn bijzonder geschikt om meer lichaamsbewustzijn op te bouwen en inzicht te geven in je mentale processen. Door onze resultaatgerichte maatschappij zitten we steeds meer ‘in ons hoofd’. Zo doelgericht als we zijn schieten we nogal eens het doel voorbij om echt goed voor onszelf te zorgen. In mindfulness ontdek je de automatische wisselwerking die je gedachten hebben op je lichaam en je emoties. Je ontdekt welke signalen alarmerend zijn voor de spanning en stress in je lichaam. En dit inzicht werkt bevrijdend! Het geeft je namelijk de regie terug over hoe je ZELF de spanning en stress kunt verminderen. En daarmee je gezondheid kunt verbeteren!


Geheim 2. Gezond bewegen

Ga naar buiten, beweeg, voel de wind door je haren en adem! Het opdoen van positieve energie door te bewegen in de buitenlucht is de basis voor een goede gezondheid. Al is het maar een kleine wandeling, het zorgt ervoor dat je hoofd weer leeg wordt en tot rust komt. En voel je je meer aangetrokken door de sportschool? Lekker doen! Sport kan een positieve invloed hebben op hoofdpijn. Extra Tip: sluit af met ontspanningsoefeningen!


Geheim 3. Critical Alignment Yoga

Waar we van nature een rechte houding hebben (let maar eens op kinderen!) wordt je lichaamshouding bij het ouder worden meer gebogen. Je bovenrug bolt, je nek zakt in en je hoofd komt naar voren te staan. Een verkeerde werkhouding en stress kan dit proces verergeren. Waar je hoofd (6 à 7 kilo!!) idealiter door je rug wordt gedragen, hangt deze nu aan je nek. Je kunt je voorstellen dat rugklachten, schouderpijn en spanningshoofdpijn het gevolg zijn! Critical alignment yoga is dé yogavorm om naar je natuurlijke houding terug te keren. Met behulp van speciale tools leer je de bewegingsspieren te ontspannen en de dieperliggende houdingsspieren te versterken. Dit betekent dat de structurele lagen van lichaamsspanning van binnenuit oplossen en je lichaam je natuurlijke gezonde houding terugvindt!


Geheim 4. Stress verminderen

Het is al genoemd. Stress is een belangrijke trigger voor het ontstaan van spanningshoofdpijn. Weet dat je altijd een keuze hebt in hoe vol je agenda is, met wie je afspreekt en wanneer je gaat sporten. Kies bewust om stress te verminderen en je energiebalans op peil te houden!

Met deze 10 eenvoudige tips- Stress verminderen kun je direct al aan de slag!


Geheim 5. Triggerpoints massage


Wanneer verkrampingen in de spieren de belangrijkste oorzaak zijn van spanningshoofdpijn dan biedt triggerpoint massage uitkomst. Bij triggerpoints massage worden kleine verkrampingen (knopen) in de spieren behandeld. Opvallend is dat de actieve triggerpoints op een andere plek pijn bezorgen dan waar ze zich bevinden. Spierknopen verslechteren namelijk de doorbloeding van de spier waardoor uitstraling naar anderen delen kan ontstaan. Zo kan spanningshoofdpijn veroorzaakt worden door triggerpoints in je nek- of schouderspieren. Triggerpoints behandeling kan helaas uitermate pijnlijk zijn, maar de opluchting én ontspanning erna is des te groter! (weet ik uit ervaring ;-)


Geheim 6. Warmte of kou pakkingen


Zowel warmtelampen als ijspakkingen op je pijnlijke spieren kunnen behulpzaam zijn bij het verlichten van spanningshoofdpijn. Tip! leg nooit een ijspak direct op je huid (dat brandt!) maar wikkel er een theedoek om.


Geheim 7. Praat erover


Iets wat ik lange tijd onvoldoende gedaan heb, maar je echt kan aanraden is erover praten met anderen. Familie, vrienden, je huisarts of een specialist. Je zult ontdekken dat je niet de enige bent met (chronische hoofd-) pijn. Alleen al het praten haalt je uit je pijn-isolement! Het zorgt ervoor dat je de pijn langzaam leert accepteren én dat je makkelijker toegang krijgt tot mogelijke oplossingen! Bezoek ook eens de website van Hoofdpijnnet. Zij organiseren informatieavonden en hebben een besloten facebook groep waar je al je vragen in kwijt kunt. Dus wat kun je nu het beste doen? Wat is nu jouw actieplan? Stap 1: Stel vast of jouw hoofdpijn spanningshoofdpijn is Breng een bezoek aan je huisarts of een specialist. Het kan behulpzaam zijn om gedurende een langere periode een hoofdpijndagboek bij te houden. Stap 2: Onderzoek of jouw spanningshoofdpijn een fysieke (lichaamshouding/ werkhouding) of mentale oorzaak heeft, of beiden!? Stap 3: Onderzoek welke opties bij jou aansluiten en ga ermee aan de slag!

Want niemand hoeft continue met spanningshoofdpijn rond te lopen.

Extra TIP Spanningshoofdpijn voorkomen?  Als de hoofdpijn wordt veroorzaakt door stress of spanning kunnen een gezonde leefstijl, voldoende nachtrust, niet roken, regelmatige lichaamsbeweging en gezonde voeding (voldoende water drinken) uitkomst bieden! Tot Slot Voor mij (en mijn hoofd) zijn mindfulness, triggerpoints massage en critical alignment yoga een ommekeer geweest in mijn gezondheid. Het is heel persoonlijk maar wie weet, sluit het ook bij jou aan. Woon je in de buurt van Amsterdam en wil je hier meer over weten? Kijk voor Critical Alignment Yoga eens bij La Luz van Loes Degreef of voor Triggerpoint massage bij Het Massage-Atelier van Sacha de Vink.


of ontvang meer informatie over hoe mindfulness jou kan helpen om 

  • - minder in je hoofd te zitten

  • - spanningshoofdpijn te voorkomen

  • - je gezondheid te verbeteren


​ Ik wens je veel ontspanning en een hoofdpijn-loze dag!

Warme groet, 

Sandra

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

ervaringen van deelnemers

'Sandra is een heel compassievolle trainer. Ik geniet van haar kalme en krachtige uitstraling'

 

'Ik ben Sandra dankbaar voor haar professionele aanpak. Hoe zij de theorie overbrengt maakt het helder'

corona maatregelen praktijk

binnen de praktijk, zowel in groepstrainingen als in individuele sessies, wordt de 1,5 meter afstand gewaarborgd - de ruimte wordt na elke sessie gelucht - materialen worden ontsmet - cliënten met corona gerelateerde klachten blijven thuis - online sessies zijn mogelijk

maak direct een afspraak

©2020 Sandra Schoonhagen

BTW NL002168253B62, KvK: 67718817 

Algemene voorwaarden, Privacy Reglement

  • LinkedIn - grijze cirkel
  • Facebook
VMBN_logo_categorie_1.png