10 feiten over mindfulness training

Wat is mindfulness training?

Mindfulness is een alom bekend begrip én al vele miljoenen mensen hebben een training gevolgd. Heb jij dat niet en vraag je je af wat het eigenlijk precies inhoudt dan ben je hier op de juiste plek! Je ontdekt namelijk wat mindfulness training is, waarom mensen aan de training meedoen én welk positief effect mindfulness heeft in het dagelijks leven.

Zelf kwam ik in 2014 in aanraking met mindfulness. Ik had net een verhuizing achter de rug, was veranderd van werkgever en zat helemaal niet lekker in mijn vel. Ik was snel geïrriteerd, had last van hartkloppingen en spanningshoofdpijn en voelde continue vermoeidheid. Een burn-out gaat te ver, maar ik was in ieder geval behoorlijk overspannen.

Ik wilde het gevoel van stress verminderen en deed op advies van de huisarts mee aan de 8-weekse mindfulness training. Wat ik leerde was heel eenvoudig. Al kijkende naar gedachten, gevoelens en automatische reacties ontdekte ik dat IK de oplossing ZELF in handen had!

Zo ontdekte ik én veranderde ik hoe ik beter voor mezelf kon zorgen, hoe ik eerder kon stoppen met (té hard) werken en hoe ik geduldiger kon zijn voor mijn dochter.


En dat is het mooie aan mindfulness training. Je integreert datgene wat jij nu het hardste nodig hebt namelijk direct in jouw leven!

Waarom mindfulness training zo behulpzaam is?

Mindfulness training is behulpzaam omdat je het diréct, dus al tijdens de training, toepast in je dagelijks leven.

Door het direct toepassen en het oefenen worden nieuw aangeleerde patronen automatisch. Na een tijdje denk je er dus niet meer over na hoe je kunt stoppen met piekeren of stress kan verminderen. Je WEET gewoon wat goed voor je is en die nieuwe manier van leven gaat helemaal vanzelf!

Je lichamelijke én mentale gezondheid zijn weer in balans.

Waar gaat dit artikel over?

Dit artikel zal alle vragen over mindfulness wegnemen. Waarom doen mensen mee? Is het iets voor jou? Wanneer is het verstandig om met een training te wachten? Welke effecten zijn er en wat wordt er geleerd?


De feiten

 1. Mindfulness training geeft inzicht en inzicht geeft rust

 2. Hoe is mindfulness training ontstaan?

 3. Het positieve effect van mindfulness op je brein

 4. Stress verminderen is Prio nr. 1 om te starten met mindfulness

 5. Mindfulness oefeningen zijn meer dan ontspanningsoefeningen

 6. Burn-out voorkomen met mindfulness

 7. Wanneer je beter NIET start met mindfulness training

 8. Effect 1: Positief denken

 9. Effect 2: Weg met die slapeloosheid!

 10. Effect 3: Meer zelfvertrouwen en een betere gezondheid

1 Mindfulness training geeft inzicht en inzicht geeft rust


In de mindfulness training ontdek je door de mindfulness oefeningen en mindful yoga oefeningen wat jouw automatische patronen zijn. Je wordt bewust van de rol van (negatieve-) gedachten, zintuiglijke ervaringen en emoties.

Je ontdekt het moment van automatisch reageren én het moment van bewust kiezen in hoe je reageert. Dus in plaats van automatisch harder te rennen bij stress kun je met mindfulness bewust kiezen voor rennen óf pauzeren en kijken naar wat jij op dat moment het hardste nodig hebt!

Bekijk ook deze animatie van happify: Why Mindfulness Is a Superpower: An Animation

De 8-weekse mindfulness training doe je meestal in groepsverband. Het voordeel van een groep is dat je je herkent in het verhaal van een ander. En dat is heel belangrijk! Want dat laat zien dat je niet de enige bent en het geeft jou enorm veel inzicht.

2 Hoe is mindfulness training ontstaan?

In 1979 ontwikkelde Jon Kabat-Zinn de MBSR - Mindfulness Based Stress Reduction training aan de Universiteit van Massachusetts. Initieel is het programma ontwikkeld voor mensen met chronische pijnklachten, angst en stress.

In de loop der jaren ontwikkelden Zindel Segal e.a. een aangepaste variant voor mensen die kampen met depressieve perioden: Mindfulness Based Cognitieve Therapy, kortweg MBCT. In deze therapie zijn onderdelen van de originele training vervangen door oefeningen zoals ‘Gedachten zijn geen Feiten’ en ‘3-Minuten Ademruimte’.

Bij het Centrum van Mindfulness in Amsterdam wordt een mix van MBSR en MBCT aan mindfulness trainers onderwezen: MBSR-IT.

De MBSR-IT training is hiermee nog meer toegespitst op de westerse dynamische wereld waarin wij leven.

3 Het positieve effect van mindfulness op je breinOmdat mindfulness al jaren bestaat is er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. Heel interessant! Want op hersenscans is te zien dat mindfulness en mediteren veranderingen teweeg brengen in de amygdala, hippocampus en prefrontale cortex.

Dit zijn delen in onze hersenen die verantwoordelijk zijn voor ons gevoel van stress en angsten (amygdala: aanmaken van stresshormonen), het herstelproces na een stressvolle gebeurtenis (hippocampus) en onze mentale veerkracht en piekeren (prefrontale cortex).

Verder blijkt dat deze veranderingen al na 7 tot 8 weken van dagelijkse beoefening aan mediteren of mindfulness te zien is (min. 20 min. per dag).

Nu weet je ook waarom de training 8 weken duurt!

4 Stress verminderen is Prio nr. 1 om te starten met mindfulnessZowel voor mannen als vrouwen die meedoen aan mindfulness is stress verminderen de belangrijkste drijfveer.

Perfectionisme en de lat (té) hoog leggen is kenmerkend voor de deelnemers. Je kunt je voorstellen dat dit streven in hectische tijden samen gaat met lichamelijk ongemak zoals spanningshoofdpijn, hartkloppingen of een opgejaagd gevoel.

Toch starten niet alleen mensen met stressklachten met de training. Ook mensen die simpelweg meer aandacht willen hebben voor hun leven en verder lekker in hun vel zitten doen mee!

5 Mindfulness oefeningen, meer dan ontspanningsoefeningen

Mindfulness oefeningen zijn een belangrijk onderdeel van de training. Hiermee train je namelijk de aandacht. De aandacht die je nodig hebt om die automatische patronen en momenten van bewuste keuze te herkennen.

Typische mindfulness oefeningen zijn de bodyscan, mindful yoga en de zitmeditatie. De duur van de meditatie oefeningen varieert van 3 tot 40 minuten.

6 Burn-out voorkomen met mindfulness


Wanneer je niet wilt dat jouw overspannen gevoel overslaat in een burn-out is het goed om te weten wat overspannen symptomen zijn! Een bezoekje aan de huisarts is dan het beste, maar hartkloppingen, spanningshoofdpijn, rusteloosheid, verlies van interesse en emotionele vervlakking zijn enkele overspannen symptomen.

Wanneer er niets verandert aan de situaties kan een overspannen stressvolle periode overgaan in een burn-out of depressieve periode. Met mindfulness kun je dit voor zijn.

Met mindfulness leer je namelijk op een nieuwe manier naar je eigen gedrag, gedachten en emoties te kijken. Je neemt er als het ware afstand van en leert zien wat jou niet behulpzaam is, én wat jou wél helpt!

Heel belangrijk: Tijdens een burn-out of depressieve periode kun je beter wachten met een mindfulness training. Voldoende balans en energie zijn belangrijke startpunten bij de training. Overleg desnoods met je huisarts!

7 Wanneer je beter NIET start met mindfulness training

Mindfulness is niet voor iedereen…

… en ook niet op elk moment. Mindfulness training vergt enige inspanning en overgave. Gedurende 8 weken commit je je aan de training en aan de oefeningen. En voor het beste effect mediteer je ook thuis!

Soms lukt dat gewoon even niet. Té druk, verhuizing, nieuwe baan, net vader of moeder geworden… kortom start met mindfulness als je er aan toe bent.

En als je momenteel een regulier behandelingstraject volgt bij een psychologisch specialist dan is het advies om de training te starten als dit traject is afgerond.

Waar helpt mindfulness nu daadwerkelijk bij?

8 Effect 1: Positief denken


Mindfulness training is effectief bij stoppen met piekeren en het verhogen van positieve gedachten.

De continue negatieve gedachtestroom die je dagelijks om je oren krijgen heeft een groot effect. Zowel qua gevoel als qua gedrag.

Mensen met een depressie zullen dit onderschrijven. Ook bij mensen met faalangst hebben gedachten een negatief sturende rol. Het anders leren omgaan met gedachten in mindfulness training is dan ook bijzonder waardevol voor mensen met faalangst.

9 Effect 2: Weg met die slapeloosheid!

Een effect van de training is dat je beter kan slapen en dus minder last hebben van slapeloosheid. Waar je eerder door lichaamsspanning en piekergedachten uren wakker ligt, heb je met mindfulness training waardevolle tools in handen!

Tools om zowel ’s avonds als ’s nachts rustiger in slaap te vallen.

10 Effect 3: Meer zelfvertrouwen en een betere gezondheid


Met mindfulness training voel je beter aan wat je nodig hebt en je handelt hier ook naar. In wezen maakt dit je positief assertief.

Mensen zijn na de training positiever over zichzelf en ervaren meer zelfvertrouwen. Ook op het gebied van mentale veerkracht en energie worden positieve effecten ervaren.

Mindfulness brengt je lichaam en geest in balans

en is een boost voor je gezondheid!

Extra Tip

Mindfulness training kun je tegenwoordig heel eenvoudig online doen, zittend op je eigen bank, in je eigen huis. De paradox hierbij is dat je in de training leert omgaan met automatische patronen. En we weten allemaal hoe moeilijk het is om jezelf steeds weer te motiveren om aan de gang te gaan!

Mijn extra tip is dan ook om te investeren in een mindfulness groepstraining bij jou in de buurt zodat je kunt:


Profiteren van het groepsproces, je staat er immers niet alleen voor

Profiteren van elkaars ervaringen zodat je eigen inzicht vergroot!

Ontspannen in een neutrale omgeving waar je écht even tot jezelf komt!

… En dat op een vriendelijke en milde manier. Precies zoals mindfulness bedoeld is.

Extra Tip

In de video 'The Scene Bemind Mindfulness Meditatiën’ van Pricing zie je nog eens helder wat het effect van mindfulness is. En wat het doet voor je gezondheid. Extra Tip

Zorgverzekeraars vergoeden in de meeste aanvullende pakketten een deel van de mindfulness trainingskosten. De mindfulness trainer moet dan geregistreerd categorie lid 1 zijn van beroepsvereniging VMBN

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square

ervaringen van deelnemers

'Sandra is een heel compassievolle trainer. Ik geniet van haar kalme en krachtige uitstraling'

 

'Ik ben Sandra dankbaar voor haar professionele aanpak. Hoe zij de theorie overbrengt maakt het helder'

corona maatregelen praktijk

binnen de praktijk, zowel in groepstrainingen als in individuele sessies, wordt de 1,5 meter afstand gewaarborgd - de ruimte wordt na elke sessie gelucht - materialen worden ontsmet - cliënten met corona gerelateerde klachten blijven thuis - online sessies zijn mogelijk

maak direct een afspraak

©2020 Sandra Schoonhagen

BTW NL002168253B62, KvK: 67718817 

Algemene voorwaarden, Privacy Reglement

 • LinkedIn - grijze cirkel
 • Facebook
VMBN_logo_categorie_1.png