Gezond afvallen? 

mindful afvallen

geen dieet maar een verandering in leefstijl

Wanneer ik mensen om mij heen vraag welk dieet heeft voor jou goed gewerkt?’ dan is het antwoord steevast Geen dieet. En daar staan zij niet alleen in, volgens het CBS* heeft de helft van de Nederlanders overgewicht. Voor een blijvend positief resultaat is blijkbaar iets anders nodig dan de bekende diëten. Waarom is afvallen zo ontzettend moeilijk? En vooral: Hoe is het wél mogelijk om op jouw lichtere gewicht te blijven?

In deze blog lees je er alles over.

Misschien heb je het wel eens geprobeerd: een soep of zuurkool-dieet, maaltijdshakes of een koolhydraatarm dieet. En misschien was het afvallen ook gelukt en zat je lekkerder in je vel (Yes!) maar na enige tijd bleek jouw nieuwe eetpatroon lastig vol te houden.

Dat kan verschillende redenen hebben en die zijn (in mijn ogen) ook allemaal verklaarbaar:

  • Je hebt een dieet gevolgd met maaltijden die niet in jouw reguliere repertoire zaten, na afloop pak je de oude maaltijden grotendeels weer op.

 

  • Je hebt je tijdens je dieet ‘ingehouden’ om het goed te doen. Vanuit de overtuiging dat er iets niet goed is met je lichaam heb je aan alle restricties voldaan. Omdat de overtuiging niet is veranderd ga je na afloop weer alles eten wat je gemist hebt.

 

  • Je hebt een dieet gevolgd waarbij ingrediënten in kleine hoeveelheden in een maaltijd zaten. Al tijdens het dieet merkte je dat je veel eten weg moest gooien. Zonde van het eten en van het geld!

Dan schaf ik een pak eierkoeken aan, terwijl ik er maar 2 nodig heb.

Ik wil graag veranderen maar hierdoor is het moeilijk en ingewikkeld.

Eigenlijk pas ik dan direct al het dieet aan.

Tja, dan heb ik ook meteen het idee dat ik het maar half doe!

  • Je leeft (gelukkig maar ;-)) en bij het normale leven horen veranderingen en emoties: Je zit niet lekker in je vel, je hebt iets te vieren of je bent moe en hebt geen zin om (gezond) te koken. Op zulke momenten verloopt de gang naar de koelkast vol automatisch. (ook al weet je vaak wel dat het anders moet).

Diëten gaat vaak over het verkeerde

Het is dus lastig om jouw nieuwe eetpatroon vol te houden omdat het bij veel diëten vaak gaat om wat je eet, wanneer je eet en hoeveel je eet en in mindere mate om waarom je eet! En dat is nu juist zo belangrijk!

Al deze aanleidingen om te eten hebben als basis een stemmetje in je hoofd die je vertelt wat je beter of anders moet doen. En dat stemmetje is een van de basis ingrediënten van Mindful Afvallen.

Mindful afvallen

bewuste aandacht voor wat jij nodig hebt, van moment tot moment

Door met milde en bewuste aandacht te kijken naar je dromen, wensen, behoeften én je stemmetjes ontdek je een nieuwe manier om met jezelf én met eten om te gaan. 

Hoe waardevol is dat!

'Ze' zeggen dat je er ook nog van afvalt, maar het belangrijkste is (vind ik) dat je vrijer in het leven komt te staan en keuzes maakt die echt bij jou passen.

 

Je kiest bewust voor een nieuwe leefstijl.

Mindful Afvallen is een 8-weekse training die je zowel individueel als

in groepsverband kunt volgen.

In een ontspannen en veilige setting ontwikkel je actief een evenwichtige relatie met eten.

Op een vriendelijke manier kijk je naar de ‘stemmetjes in je hoofd’ en draai je die om,

zodat ze niet tegen maar voor je gaan werken.

Begin het jaar goed met Mindful Afvallen!

Meer weten? Neem dan contact met mij op. 

*Bron: CBS. Obesitas bij volwassenen in Nederland, vanaf 1981. 4-7-2018.